Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z czekoladowych płatków śniadaniowych.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10596
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6116
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12982
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4736
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10596
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6116
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12982
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4736
Składniki
Do garnka wkładamy masło, śmietanę, miód, cukier wanilinowy i kakao. Stawiamy go na mały ogień i stale mieszamy jego zawartość, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a masa będzie gładka. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 3-4 minuty, aby lekko przestygła.
Do garnka z masą wsypujemy 15 dag płatków i mieszamy je z pozostałą zawartością, aż wszystkie kulki będą oblepione masą.
Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy folią aluminiową (później będzie łatwiej wyjąć ciasto z foremki). Na jej spód kładziemy herbatniki i wykładamy na nie zawartość garnka (masę z kulkami). Rozkładamy ją równomiernie i lekko ugniatamy.
Na wierzch rozsmarowujemy masę kajmakową. Wysypujemy na nią pozostałe suche kulki i przygniatamy je delikatnie łyżką.
Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.