Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś chcę Was zaprosić na bardzo łatwe i pyszne ciasto z dodatkiem kulek czekoladowych i kakao rozpuszczalnego do picia. Ma ono wspaniały smak, rozpływa się w ustach.
Składniki
Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń. Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej.
Gdy budyń ostygnie (można go zrobić wieczorem poprzedniego dnia) do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i wszystko miksujemy na gładki krem.Z kremu odkładamy kilka łyżek do osobnej miseczki.
CIASTO KAKAOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni. (oczywiście ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika).Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 3 spody. Następnie spody przekładamy kremem, na ostatni spód dajemy odłożony krem. Ciasto posypujemy czekoladowymi kulkami.*jeśli chcemy by kulki były chrupiące, ciasto należy nimi posypać w dniu podania. I gotowe, ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.
Pięknie się kroi, jest mocno czekoladowe, super wygląda i wręcz rozpływa się w ustach. Polecam i życzę udanych wypieków.