Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chwytając za talerzyk, na którym jest ciasto Niebo - Piekło, nie musisz wybierać między słodkim a lekko ostrym. W tym cieście jest wszystko, co lubisz najbardziej – puszysty biszkopt i krem śmietanowy. Jednak w tym wydaniu poczujesz nutę pikanterii, która świetnie przeplata się ze słodkimi dodatkami.
Wymiary: 24 × 24 cm
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7284
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4986
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327964
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7284
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4986
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327964
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Dodawaj po jednym żółtku, ubijając cały czas.
Mąkę pszenną (120 g), ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej razem.
Gotową masę podziel na dwie równe części. Do pierwszej części dodaj 2 łyżki mąki pszennej i delikatnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj 2 łyżki kakao oraz 1 łyżkę posiekanych krakersów, a następnie połącz składniki.
Jasną i ciemną masę przełóż do osobnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wielkości ok. 24 × 24 cm. Możesz też upiec najpierw jasne, a potem ciemne ciasto.
Piecz każdy biszkopt w 180°C (góra-dół) przez około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Ostudź po upieczeniu.
W misce umieść mascarpone i cukier puder, zmiksuj do połączenia.
Osobno ubij mocno schłodzoną śmietankę i na gęsty, puszysty krem. Dodaj do niego mascarpone zmiksowane z cukrem pudrem. Wymieszaj do połączenia składników.
Jasny biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Na jednej z nich (spodzie) ułóż ciemne ciasto. Przykryj ponownie jasnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmaruj krem śmietanowy.
Włóż niebo piekło do lodówki do schłodzenia.