Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym wypieku każdy miłośnik słodkości znajdzie coś dla siebie. Zarówno krem orzechowy, jabłka czy ciasto kruche tworzą niezwykłą kompozycję. Jest to doskonały wypiek na wiele małych i dużych okazji. W moim domu często sięgam po ten sprawdzony wypiek.
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 38
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 128
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 250
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 38
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 128
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 250
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy dwie godziny w lodówce. Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na dwie połowy. Wałkujemy obydwie połowy. Pieczemy oddzielnie w kwadratowej blaszce przez około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mus jabłkowy umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się galaretki. Musem przekładamy blaty ciasta. Studzimy. Masa orzechowa: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmeitanfix. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaje zmielone orzechy. Mieszam. Masę układam na wierzchu ciasta. Posypuję płatkami czekoladowymi. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
Zapraszam do mojego bloga !