Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto norweskie przez Norwegów jest nazywane „najsmaczniejszym ciastem na świecie”. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest niezwykle lekkie, pyszne i idealne na każdą okazję. Miękki biszkopt przełożony kremową masą śmietanowo-budyniową z dodatkiem chrupiącej bezy migdałowej. Brzmi pysznie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 273
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21775
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 273
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21775
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania kremu. Białka oddziel od żółtek i pozostaw je do przygotowania bezy. Żółtka przełóż do metalowej miski. Dodaj mąkę kukurydzianą i cukier. W rondelku podgrzej śmietankę i mleko. Otwórz laskę wanilii i dodaj jej zawartość do garnka. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej połowę płynu do miski z masą jajeczną, cały czas mieszając. Następnie ponownie postaw garnek na ogniu i wlej masę z żółtkami do reszty gorącego mleka. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki i gotuj do momentu, aż masa będzie gęsta i powstanie budyń. Odstaw do pełnego wystudzenia.
Przygotuj biszkopt. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku (białka odłóż na bezę). Następnie zmniejsz obroty miksera i partiami wsypuj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolej mleko i utrzyj całość, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przełóż masę biszkoptową do formy (ok. 23 cm), wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na ok. 30 minut lub do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Po tym czasie wyjmij, wystudź i przetnij na dwa równe blaty.
Wykonaj bezę. Do dużej miski wlej wszystkie białka i ubij na wysokich obrotach miksera. Gdy białka zaczną robić się białe, utrwal pianę cukrem i ubijaj do uzyskania błyszczącej, sztywnej piany. Na koniec wsyp posiekane migdały i delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż pianę do foremki o tej samej wielkości, co blaszka na biszkopt. Następnie wstaw do pieca nagrzanego do 160°C i piecz ok. 30 minut, aż beza będzie złocista.
W dużej misce ubij zimną śmietankę kremówkę, odłóż połowę, a do drugiej połowy dodaj 1-2 łyżki cukru pudru. W drugiej misce zmiksuj ostudzony budyń, po czym dodawaj do łyżce ubitej śmietany (bez cukru). Z powstałej masy waniliowo-śmietanowej odłóż około połowy do udekorowania ciasta.
Złóż ciasto. Na dolny blat wyłóż część masy budyniowo-śmietanowej, następnie ułóż migdałową bezę, po czym ponownie posmaruj kremem i przykryj drugim biszkoptem. Ciasto dookoła posmaruj resztą kremu i posyp płatkami migdałów. Wierzch ciasta udekoruj wzorami z ubitej śmietany z cukrem pudrem. Wstaw ciasto norweskie do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny albo zostaw je na całą noc.