Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto norweskie to połączenie miękkiego biszkoptu, chrupiącej bezy i kremowego wypełnienia waniliowego. Całość zwieńczają prażone migdały.
wymiary formy: 20x30 cm
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 464
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15374
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3255
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 464
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15374
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3255
Składniki
W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym. Następnie dodaj mleko i ekstrakt waniliowy.
Dodaj przesiane mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wmieszaj do masła.
Dwie formy o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż masę równomiernie między nimi.
W dużej misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Dodaj sok z cytryny.
Stopniowo wsypuj cukier i kontynuuj ubijanie aż powstanie sztywna piana.
Bezę rozsmaruj równomiernie na obu ciastach.
Migdały podpraż na suchej patelni aż staną się jasnobrązowe. Posyp nimi wierzch bezy.
Wstaw oba spody do piekarnika rozgrzanego do 165 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru.
Wyjmij i ostudź.
Wlej mleko do rondla i doprowadź je do wrzenia.
W misce ubij żółtka z cukrem i solą, a następnie dodaj mąkę i skrobię. Wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mleko i ponownie podgrzej całość, ciągle mieszając, do zagotowania i zgęstnienia.
Zdejmij całość z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Przelej masę do czystego naczynia i przykryj ją szczelnie folią spożywczą. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją delikatnie, wymieszaj i wlej do masy waniliowej. Wymieszaj.
W misce ubij śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Delikatnie dodaj ją do masy kremowej.
Złóż ciasto.
Do formy włóż warstwę biszkoptu, bezą do góry. Następnie rozsmaruj równomiernie krem waniliowy i przykryj całość biszkoptem z bezą.
Ciasto norweskie wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno, po całkowitym zastygnięciu kremu.