Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest ekstremalnie orzechowe i czekoladowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu a składa się z ciasta z dużą ilością orzechów, masy czekoladowej z jakiej robi się trufle i kleksików z bitej śmietany
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Składniki
Orzechy włoskie mielimy ale nie zbyt drobno, tak by były też większe kawałki. Jajka ubijamy z cukrem na biało, dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia-miksujemy. Następnie dodajemy wodę oraz olej i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy-wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni-do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone ciasto możemy nasączyć mocną herbatą.
MASA CZEKOLADOWA TRUFLA Śmietankę 250ml dajemy do garnka i stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy. Gdy jest dobrze ciepła dodajemy połamane czekolady, kakao i cukier puder. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się czekolady. Ma powstać gładka czekoladowa masa. Ściągamy ją z ognia i dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1-1,5h do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Po tym czasie masę czekoladową wylewamy na ciasto, i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki by trochę stężała.
Po tym czasie 250 ml śmietanki ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. całość posypujemy np kakao lub startą czekoladą.
Ciasto musi postać w lodówce najlepiej całą noc. Na następny dzień pięknie się kroi :)