Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które dzisiaj polecam jest ciastem smacznym, wilgotnym, kuszącym no i bardzo sytym. Marchewka spowodowała że ciasto jest wilgotne, a dodatek cynamonu wzbogacił smak ciasta dodając mu pikanterii. Podczas pieczenia zapach roznosi się po całym mieszkaniu.
blaszka, miska, mikser, drewniana łyżka, szypułka, łyżka , garnek,
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1271
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5793
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8816
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18406
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1271
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5793
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8816
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18406
Składniki
Oddzielić żółtka od białek, utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z cynamonem na gładką, puszystą masę. Do masy dodać obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, mielone orzechy laskowe, cynamon, bułkę tartą i na koniec ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Całość wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej wielkości blaszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut. W czasie gdy ciasto się piecze przygotować masę śmietanową; Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fixy. Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć masę śmietanową, wierzch oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Udekorować orzechami laskowymi.
Do masy dodać obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, mielone orzechy laskowe, cynamon, bułkę tartą.
Na koniec dodać ubite na sztywno ze szczyptą soli białka.
Całość wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej wielkości blaszki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut. W czasie gdy ciasto się piecze przygotować masę śmietanową;
Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fixy.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć masę śmietanową,
Wierzch oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.