Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem z mascarpone, bitą śmietanką i owocami. Ciasto, które lubią i dorośli i dzieci. Słodkie, wilgotne, owocowe i bardzo łatwe do upieczenia. Ciasto Pancho powinno mieć kształt półkuli podobnie jak kopiec kreta, ale my zrobiłyśmy je w formie ciasta z blaszki. Jest tak samo pyszne a łatwiejsze do porcjowania. Polecamy Pancho jako ciasto wyśmienite, idealne na imprezę karnawałową!
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 49
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1521
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 301
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3292
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 637
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3861
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 49
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1521
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 301
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3292
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 637
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3861
Składniki
Biszkopt. Forma o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki, przygotowujemy, odważamy i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Składniki lepiej się łączą, białka ubijają się doskonale. Ciasto możemy ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na pierwszym etapie, potem pracujemy łyżką lub łopatką silikonową i rózgą. Najpierw łączymy składniki suche w jednym naczyniu (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) i dobrze mieszamy. Następnie oddzielamy białka od żółtek do oddzielnych misek, białka ubijamy ze szczyptą soli i 1/3 cukru ok. 3 min, na tym etapie dodajemy skrobię kukurydzianą i ubijamy pianę na sztywno, jeszcze 3-4 minuty. Teraz przystępujemy do ubijania żółtek z cukrem . Cukier dodajemy stopniowo w trzech partiach. Ubijamy całość ok. 4 min, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Odkładamy mikser i łączymy masę żółtkową z pianą z białek łyżką lub łopatką silikonową. Delikatnie, małymi porcjami wtłaczamy pianę do żółtek. Do uzyskanej masy wlewamy mleko (ciepłe) i olej. Krótko mieszamy łyżką. Następnie w trzech – czterech partiach wtłaczamy do masy suche, koniecznie przesiane składniki, również łyżką lub jeszcze lepiej rózgą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C ok. 35-40 min.( do suchego patyczka). Odkładamy do całkowitego przestudzenia.
Krem. Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową.
Składamy ciasto. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Spodni układamy z powrotem w formie. Możemy owinąć go folią rantową, ale nie jest to konieczne. Środkowy blat odkładamy (my odłożyłyśmy go do zamrażarki, wykorzystamy do innego ciasta). Górny blat kroimy w drobną kostkę, jak na zdjęciu, przy czym 1/3 blatu rozkruszmy dłońmi na żwirek i odkładamy. Posypiemy nim wierzch ciasta.
Odkładamy na bok 3 łyżki kremu. Resztę dzielimy na pół. Na dolny blat biszkoptu wykładamy pół kremu. Posypujemy go orzechami, wykładamy połowę wiśni i ananasa pokrojonego na cząstki oraz połowę pokrojonego biszkoptu.
Tę czynność powtarzamy z drugą połową kremu. Na koniec układamy odłożony krem. Wygładzamy wierzch i posypujemy pokruszonym ciastem.
Ciasto Pancho gotowe!