Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Lekkia, chłodna, rozpływająca się w ustach pianka czereśniowa bez pieczenia na pysznym spodzie ciasteczkowym to idealne ciasto w sam raz na upalne dni. Deser jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu, można go dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1158
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 132
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10638
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1158
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 132
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10638
Składniki
Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i lekko studzimy. Ciastka zbożowe miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, następnie wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Następnie wrzucamy wydrylowane czereśnie, wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na spód ciasteczkowy, wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wierzch pianki dekorujemy startą na tarce o dużych oczkach gorzką lub mleczną czekoladę.