Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Pijany Błazen, często znane też jako Pijany Izydor, to popularny deser na biszkopcie kakaowym. Masa budyniowa połączona z warstwą brzoskwiniową tworzą pyszne, słodkie połączenie. Wypróbuj przepis przy najbliższej okazji, a na pewno dodasz Pijanego Błazna do swoich ulubionych wypieków. Fot. ilustracyjne
Standardowa blacha prostokątna
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Zrób biszkopt. Jajka w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę. Pod koniec tego procesu, wsyp cukier. Miksuj dalej i dodawaj stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do połączenia składników. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij je i przełóż na deskę. Musi całkowicie wystygnąć. Przekrój na dwa równe blaty.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, zostaw do ostudzenia. Zimną zmiksuj z dżemem. Wyłóż ją na spodnią część biszkoptu i włóż do lodówki.
Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Wszystko mieszaj, aż budyń zagotuje się i zgęstnieje. Przykryj budyń folią i zostaw do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj, dodając stopniowo ajerkoniak i zimny budyń. Cały czas ucieraj mikserem. Masę budyniową wyłóż na warstwę brzoskwiniową i nakryj drugim blatem biszkoptu.
Czas na śmietanę. Czekoladę zetrzyj, żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i zostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij do sztywności. Pod koniec ubijania wsyp cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj połowę startej czekolady oraz zimną, płynną żelatynę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta i wyrównaj. Posyp resztą startej czekolady. Włóż ciasto na cztery godziny do lodówki, aby masy zgęstniały. Pijany Błazen gotowy!