Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które sprawdzi się na każdej domowej imprezie.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94115
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2792
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1660
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2349
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94115
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2792
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1660
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2349
Składniki
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i cukier. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Masę przelewamy na blachę 24x35cm. Biszkopt pieczemy w temp 170 stopni przez ok. 40 minut. Po przestudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
PONCZ: Margarynę rozpuszczamy z cukrem, wodą i kakao nad kąpielą wodną. Do jednolitej masy wlewamy wódkę. Mieszamy i studzimy. Końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w biszkopcie. . Poncz wlewamy do zrobionych wgłębień.
MASA: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Studzimy. Schłodzone mleczko zagęszczone miksujemy z tężejącą galaretką.
Masą przekładamy nasączone biszkopty, tak aby otworki z ponczem były w środku. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Smarujemy wierzch ciasta. Ciasto posypujemy kolorową posypką.