Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pijany kapral to mocno czekoladowy i rumowy deser, który świetnie wpasuje się w jesienną słotę. Ciekawym dodatkiem jest tu zastosowanie kawałków biszkoptów nasączonych alkoholem. Z pewnością nie jest to ciasto dla najmłodszych. Pijany kapral jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia, a jedynie dosłownie kilku popularnych składników.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Składniki
Przygotuj spód. Biszkopty rozgnieć w robocie kuchennym lub blenderze. Masło rozpuść i ostudź. Połącz ze sobą oba składniki na gładką masę. Wylep nią spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 20 cm. Wstaw blachę do lodówki.
Przygotuj krem. Biszkopty rozłóż równo na blacie kuchennym. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadź po nich szybkim ruchem rum. Nie zużywaj całego alkoholu – tylko tyle, by lekko zwilżyć ciasteczka, ale ich nie rozpuścić. W garnuszku rozpuść czekoladę z masłem, cały czas mieszając. Odstaw do lekkiego przestudzenia. W dużej misce ubij na sztywno śmietanę. Następnie wmieszaj ostudzoną już (ale jeszcze nie zastygniętą) masę czekoladową i pozostały z moczenia biszkoptów rum. Namoczone wcześniej biszkopty pokrój nierówno nożem na większe i mniejsze kawałki. Dodaj je do kremu i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Rozłóż krem na schłodzony spód.
Przygotuj wierzch. Oba rodzaje czekolady zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nimi wierzch ciasta pijany kapral, tworząc wymyślone wzory. Deser podawaj po schłodzeniu w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.