Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pistacjowe nie należy do niskokalorycznych przekąsek, za to jest obłędnie smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników, które tkwią w orzechach. Do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz kremów ze 100% orzechów. Nie sięgaj po takie z długa listą składników – ciasto może się nie udać! Pistacje do dekoracji mogą być niesolone lub – dla kontrastu – słone.
Forma 23x23 cm
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 589
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 589
Składniki
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszaj z pastą z pistacji i kremem z nerkowców. Przestudź. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Odlej około 150 ml mleka i wymieszaj z proszkiem na budyń. Resztę mleka zagotuj. Utrzyj żółtka z cukrem. Połącz z zaczynem na budyń. Wlej zaczyn do gotującego się mleka. Gotuj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto (masło pokrojone w kostkę). Zagnieć na jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłóż dno formy o wymiarach około 23x23 cm. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto się zarumieni. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj (mikserem na wysokich obrotach) schłodzoną masę z pistacjami na jasny, puszysty krem. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do kremu budyń. Przełóż do formy z kruchym spodem. Wyrównaj.
Posiekaj resztę pistacji i udekoruj nimi ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.