Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Pleśniak piekę od dawna ale w tradycyjnej wersji z dżemem. Po raz pierwszy z wiśniami i orzechami jadłam u koleżanki. Bardzo mi posmakował i teraz bardzo często też piekę go dla mojej rodziny.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Składniki
Margarynę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami cukru pudru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na około godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier (2/3 szklanki) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy lub rozwałkować na wielkość blachy. Położyć odsączone wiśnie i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 175ºC. Kroić po całkowitym wystudzeniu.