Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto meeeeega czekoladowe, w sam raz dla czekoholików :-) zainspirowane przepisem Nigelli, z moimi modyfikacjami
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 9125
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41745
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4892
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45798
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 9125
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41745
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4892
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45798
Składniki
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać stopniowo jajka i nadal ucierać. Wsypać mąkę z sodą i kakao, dodać śmietanę i wszystko dobrze utrzeć. Zmniejszyć obroty miksera i lekkim strumykiem dodawać wrzątek. Na koniec wsypać drobno pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką. Formę (u mnie keksowa) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).
Ok. pół godz. przed końcem pieczenia przygotować syrop. Wodę zagotować w garnku z cukrem i kakao. Gotować co jakiś czas mieszając aż syrop lekko zgęstnieje i zacznie robić się delikatnie klejący. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy syropem, którego część powinna wsiąknąć w placek. Smacznego :-)