Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem pomarańczy - idealne do kawy lub herbaty.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 989
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 989
Składniki
Pomarańczę sparzyć i dokładnie umyć. Zetrzeć cienką pomarańczową skórkę bez białej, gorzkiej warstwy. Ok. 1 łyżeczki skórki odłożyć do dekoracji. Obrać pomarańczę z reszty skórki, usunąć błony, a miąższ drobno pokroić.
Jaja roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi. Dodać jogurt oraz olej i wymieszać. Następnie wsypać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Na koniec wsypać do ciasta startą skórkę oraz pokrojony miąższ z pomarańczy i wymieszać całość. Umieścić ciasto w keksówce o wymiarach ok. 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem i odłożoną skórką pomarańczową.