Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem pomarańczy - idealne do kawy lub herbaty.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 161
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 161
Składniki
Pomarańczę sparzyć i dokładnie umyć. Zetrzeć cienką pomarańczową skórkę bez białej, gorzkiej warstwy. Ok. 1 łyżeczki skórki odłożyć do dekoracji. Obrać pomarańczę z reszty skórki, usunąć błony, a miąższ drobno pokroić.
Jaja roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi. Dodać jogurt oraz olej i wymieszać. Następnie wsypać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Na koniec wsypać do ciasta startą skórkę oraz pokrojony miąższ z pomarańczy i wymieszać całość. Umieścić ciasto w keksówce o wymiarach ok. 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem i odłożoną skórką pomarańczową.