Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle aromatyczne ciasto pomarańczowo-drożdżowe nadaje się nie tylko na przekąskę do kawy. Z powodzeniem może wystąpić w charakterze świątecznej babki – wystarczy przygotować je w odpowiedniej formie (o pojemności około 2 l).
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 94
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5762
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3996
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 110
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 94
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5762
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3996
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 110
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Składniki
Rozkrusz drożdże do miseczki. Wymieszaj z połową cukru (do rozpuszczenia drożdży) i połącz z podgrzanym do 35-38°C mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przesiej mąkę do misy miksera. Połącz z solą, jajkiem, sokiem pomarańczowym i skórką otartą z pomarańczy (tylko pomarańczową częścią, bez albedo). Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób całość (końcówką hakiem) na gładkie ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo wlej do ciasta masło. Pod koniec dodaj też rodzynki o posiekane orzechy.
Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ją bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki. Przestudź.
Gdy ciasto znacznie powiększy swoją objętość, ponownie je zagnieć. Wmieszaj przy tym do ciasta około 1/3 czekolady. Nie zagniataj zbyt długo, by w cieście powstały jedynie czekoladowe smugi, a nie – zabarwiło się całe.
Wypełnij ciastem natłuszczoną keksówkę o długości 30 cm. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 25 minut.
Gdy ciasto przestygnie, oblej je resztą polewy czekoladowej i posyp posiekanymi orzechami.