Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Primadonna pokochają wszyscy, którzy uwielbiają sernik i makowiec. Podobnie jak primadonna w teatrze, ten wypiek przykuje uwagę, stając się główną atrakcją stołu podczas rodzinnego przyjęcia. Deser łączy kremowy twaróg i bogatą masę makową, którą w zależności od upodobań możesz wzbogacić bakaliami. Jeśli chcesz oszczędzić czas, wybierz twaróg z wiaderka i gotową masę makową z puszki.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2010
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12974
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 259
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2010
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12974
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 259
Składniki
Zacznij pracę od wykonania kruchego ciasta. Przesiej mąkę i umieść na stolnicy, po czym dodaj zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesiekaj, aż powstaną grudki, a następnie wbij żółtko i dolej ok. 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 23 x 28 cm). Ciasto ponakłuwaj widelcem i posmaruj białkiem jaja. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 15 minut. Po upieczeniu zostaw spód do ostygnięcia.
Przejdź do wykonania masy serowej. Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, dlatego odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki. Oddziel białka od żółtek i utrzyj żółtka z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę. Następnie dodaj ser i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Po czym wsyp budyń, kaszę manną i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj i odstaw. 4 białka ubij na wysokich obrotach miksera, na koniec utrwalając cukrem kryształem. Połowę białek przełóż do masy serowej, a drugą połowę do masy makowej. Delikatnie wymieszaj obydwie masy.
Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową i wyrównaj. Na to wylej masę serową i wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 170°C (góra/dół) na około 60-70 minut. Gdyby wierzch zbyt mocno się podpiekał, zmień ustawienia piekarnika na pieczenie dolne. Gotowe ciasto wystudź przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmij z piekarnika i odstaw do pełnego ostudzenia. Ciasto Primadonna przechowuj w lodówce.