Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Przysmak Sułtana to prawdziwy rarytas dla amatorów czekolady – zwłaszcza truflowej!
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 333
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 342
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 533
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 333
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 342
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 533
Składniki
Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W osobnym naczyniu zmiksuj masło z cukrem (na wysokich obrotach miksera). Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Połącz (trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach) uzyskaną masę z produktami sypkimi. Przelej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy około 28 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty.
W kąpieli wodnej rozpuść truflowe cukierki z dodatkiem 100 ml śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolitą masę czekoladową. Odstaw do przestudzenia.
400 ml śmietany ubij mikserem, pod koniec dodając cukier puder (jeśli lubisz słodsze kremy). Połącz śmietanę z serkiem mascarpone i masą truflową. Wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Wstaw krem do lodówki na pół godziny.
Odłam od czekolady deserowej 3-4 kostki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki. Odstaw do przestudzenia.
Przełóż blaty ciasta schłodzonym kremem. Otynkuj przysmak sułtana masą z deserowej czekolady. Oprósz wiórkami czekoladowymi. Przechowuj ciasto w lodówce.