Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Przysmak Sułtana to prawdziwy rarytas dla amatorów czekolady – zwłaszcza truflowej!
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1693
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18586
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6339
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1142
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1693
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18586
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6339
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1142
Składniki
Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W osobnym naczyniu zmiksuj masło z cukrem (na wysokich obrotach miksera). Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Połącz (trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach) uzyskaną masę z produktami sypkimi. Przelej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy około 28 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty.
W kąpieli wodnej rozpuść truflowe cukierki z dodatkiem 100 ml śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolitą masę czekoladową. Odstaw do przestudzenia.
400 ml śmietany ubij mikserem, pod koniec dodając cukier puder (jeśli lubisz słodsze kremy). Połącz śmietanę z serkiem mascarpone i masą truflową. Wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Wstaw krem do lodówki na pół godziny.
Odłam od czekolady deserowej 3-4 kostki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki. Odstaw do przestudzenia.
Przełóż blaty ciasta schłodzonym kremem. Otynkuj przysmak sułtana masą z deserowej czekolady. Oprósz wiórkami czekoladowymi. Przechowuj ciasto w lodówce.