Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z migdałami. Może być z kremem lub bez.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4622
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4081
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 27
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4622
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4081
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 27
Składniki
Ciasto: Masło utrzeć na pianę. Dodać cukier, sól, jajko. Przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Dość szybko wyrobić ciasto. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyłożyć nim spód tortownicy.
Masa: Stopić masło. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz zmielone migdały i mleko. Następie przegotować wszystko. Masę nałożyć na ciasto i piec w średnio gorącym piekarniku (160° C) około 30 minut. Uwaga: Może być potrzebny dłuższy czas pieczenia. W elektrycznym piekarniku wychodzi tak około 40 minut.
Na wierzch: Płatki migdałowe uprażyć z miodem na beztłuszczowej patelni. Nałożyć na górę ciasta. Ciasto włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika. Na tym etapie można zakończyć. Można też po upieczeniu ciasto przełożyć kremem maślanym
Krem maślany: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń. Mieszać go aż do wystygnięcia. Masło utrzeć na pianę i zmieszać je z budyniem. Budyń dodawać stopniowo łyżkami. Utrzeć na jednolitą, kremową masę.