Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z migdałami. Może być z kremem lub bez.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 474
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 474
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Składniki
Ciasto: Masło utrzeć na pianę. Dodać cukier, sól, jajko. Przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Dość szybko wyrobić ciasto. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyłożyć nim spód tortownicy.
Masa: Stopić masło. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz zmielone migdały i mleko. Następie przegotować wszystko. Masę nałożyć na ciasto i piec w średnio gorącym piekarniku (160° C) około 30 minut. Uwaga: Może być potrzebny dłuższy czas pieczenia. W elektrycznym piekarniku wychodzi tak około 40 minut.
Na wierzch: Płatki migdałowe uprażyć z miodem na beztłuszczowej patelni. Nałożyć na górę ciasta. Ciasto włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika. Na tym etapie można zakończyć. Można też po upieczeniu ciasto przełożyć kremem maślanym
Krem maślany: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń. Mieszać go aż do wystygnięcia. Masło utrzeć na pianę i zmieszać je z budyniem. Budyń dodawać stopniowo łyżkami. Utrzeć na jednolitą, kremową masę.