Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe ciasto Ptasie mleczko z galaretkami, budyniem i musem z mrożonych malin, oczywiście można użyć świeżych :)
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 79
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 43
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7824
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 79
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 43
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7824
Składniki
Wieczorem, dzień przed przygotowaniem ciasta przygotowujemy galaretki tak by sobie przez noc tężały
galaretkę malinową i agrestową (oczywiście można użyć innych smaków)
rozpuszczamy każdą w 300ml wrzątku, mieszamy i studzimy, wstawiamy do lodówki do stężenia.
stężałe kroimy w kostkę
białka ubijamy, do ubitych stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut, wyciągamy i studzimy
BUDYŃ
Do garnka wlewamy 500ml mleka i dodajemy masło-stawiamy na ogniu
zanim zacznie się gotować w misce miksujemy 250ml mleka, cukier, budynie, mąkę
wylewamy na gotujące się mleko z masłem-mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Gorącą masę wykładamy na biszkopt, studzimy
w miseczce rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 125ml gorącej wody i studzimy żeby była letnia
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy miksując żelatynę chwileczkę miksujemy do połącznia, do masy od razu dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i wykładamy na budyń, ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia śmietanki
W tym czasie przygotowujemy ostatnią warstwę
maliny (u mnie mrożone) blendujemy na mus
2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 600ml gorącej wody, studźmy i dodajemy do malin, wstawiamy do lodówki, jak masa zacznie gęstnieć, tężeć wykładamy na ciasto, ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc i gotowe
ciasto przepięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe, bardzo delikatne nie nadmiernie słodkie, jedno z moich ulubionych