Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Robaczek to ciekawa alternatywa dla klasycznego wypieku z owocami i kruszonką, ale w tym przypadku z suszonymi śliwkami, wysuszonymi tak, że przypominają z wyglądu robaczki. Całość jest przyjemnie słodka, z wyrazistymi, lekko kwaskowatymi akcentami. Idealnie sprawdzi się na deser, podwieczorek czy spotkanie ze znajomymi – także w plenerze. Jest świetną propozycją dla osób zapracowanych i zabieganych.
wymiary formy: 20x30 cm
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1270
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1270
Składniki
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki – dwa lub trzy, w zależności od wielkości owoców.
W misce utrzyj masło z oboma rodzajami cukru na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodaj twaróg do masy i zmiksuj całość na gładką masę.
Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość ponownie zmiksuj, do połączenia składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przenieś masę do środka. Wyrównaj, a na wierzchu rozsyp śliwki.
Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj drobno posiekane masło i rozetrzyj je w palcach, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.
Ciasto Robaczek podawaj posypane cukrem pudrem. Przechowuj je w lodówce przez maksymalnie 5 dni.