Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Rozkoszniak to pyszny deser – ciasto kakaowe ze śmietanowym kremem i galaretką malinową. Prezentuje się naprawdę przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej!
Wymiary formy: 30x40 cm
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 16
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18517
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7073
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30655
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 16
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18517
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7073
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30655
Składniki
Przygotuj ciasto. Jajka ubij na jasną i puszystą masę z dodatkiem cukru.
Dodaj przesiane mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Całość delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem pergaminowym. Przelej do niej ciasto i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz je przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Następnie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
W misce ubij śmietankę kremówkę z dodatkiem serka mascarpone, do momentu uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
Stopniowo dodawaj cukier puder i ekstrakt waniliowy, miksując tylko do połączenia.
Wlej żelatynę i całość zmiksuj.
Przygotuj galaretkę, rozpuszczając ją w gorącej wodzie.
Złóż ciasto. Do blachy od pieczenia włóż ponownie ciemny biszkopt. Następnie rozłóż ok. 2/3 kremu śmietanowego, tworząc góry i doliny. Wstaw całość do lodówki na ok. godzinę.
Po godzinie rozłóż na kremie równomiernie maliny i zalej je chłodną już, tężejącą galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny, do zastygnięcia.
Na górze rozprowadź odłożony wcześniej krem śmietanowy.
Wszystkie trzy rodzaje czekolady zetrzyj na tarce o dużych oczkach, tworząc wiórki.
Ciasto Rozkoszniak wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.