Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto rzeszowiak składa się z pięciu warstw- kruchego spodu, makowca, sernika, jabłecznika i znowu kruchego ciasta polanego czekoladą. Ciasto jest kwintesencją najsmaczniejszych tradycyjnych polskich wypieków zebranych w jednym placku. Na widok Rzeszowiaka goście oniemieją z wrażenia, a po spróbowaniu na pewno poproszą o dokładkę i przepis. W Rzeszowiaku zawarte są wszystkie smaki typowe dla świąt Bożego Narodzenia- makowca, sernika, jabłecznika i czekolady.
Składniki
Ciasto na spód i górę: Do dużej miski przesiewamy mąkę, do mąki dodajemy masło (najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach) i rozcieramy całość w rękach, aby powstał „żwirek”. Do śmietany (temperatura pokojowa) wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Wlewamy śmietanę do miski z mąką i masłem, dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części 1/3 i 2/3. Formujemy kule. Wkładamy je do woreczków i na godzinę do lodówki.
Formę o wymiarach 18x28 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, wylepiamy ją mniejszą częścią ciasta. Nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 10 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i na papierze, na którym się piekło i odkładamy na bok ( to jest nasza góra ciasta).
Większą część ciasta wykładamy do tej samej formy, wystudzonej (bez papieru do pieczenia). Wałkujemy ciasto i wylepiamy je na dnie i po bokach. Zlepiamy dobrze brzegi, aby je uszczelnić, zapobiec wyciekaniu nadzienia. Odkładamy blaszkę z ciastem do lodówki.
Masa makowa: Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy puszystą, białą masę ok. 4 minut. Następnie dodajemy suchy, mielony mak, skórkę pomarańczową. Wsypujemy skrobię i kaszę mannę. Mieszamy całość łopatką. Wykładamy masę na ciasto. Wyrównujemy.
Masa serowa: Wszystkie składniki masy wrzucamy do wysokiego naczynia i rozbijamy blenderem na gładko. Przekładamy masę na warstwę makową. Wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-45 minut.
Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i studzimy je całkowicie.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier, cynamon i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jabłka 3-4 minuty. Zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy masę jabłkową, aby galaretki rozpuściły się. Lekko przestudzoną wylewamy na całkowicie wystudzone ciasto.
Przykrywamy warstwę jabłek wcześniej upieczonym blatem, lekko przyciskamy dłońmi blat do masy jabłkowej. Wstawiamy ciasto do lodówki na 5-6 godzin, aby się ustabilizowało.
Na koniec roztapiamy składniki polewy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Przyozdabiamy Rzeszowiaka świątecznie.
Pyszne, świąteczne ciasto Rzeszowiak gotowe!