Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisu na ciasto salceson warto szukać w zapomnianych zeszytach kuchennych mam i babć. Dlatego postanowiliśmy sięgnąć po to często niedoceniane ciasto. Nie ma nic lepszego podczas długiej zimy lub jesiennego wieczoru niż kawałek pysznego, wilgotnego ciasta pełnego soczystych jabłek z dodatkiem polewy czekoladowej na wierzchu.
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 750
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 750
Składniki
Umyj i obierz jabłka, po czym usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę, włóż do miski, polej sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją. Łuskane orzechy pokrój drobno i też odstaw.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą korzenną. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawaj po jednym jajku (wbijaj kolejne, gdy poprzednie jest rozmieszane). Następnie zmniejsz obroty miksera lub użyj łyżki, powoli dosypuj sypkie składnik i wymieszaj całość. Na koniec dodaj pokrojone jabłka i orzechy. Ponownie wymieszaj ciasto.
Przelej surowe ciasto do foremki (ok. 23 -25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i wystudź.
Przygotuj polewę. Umieść śmietanę w rondelku i podgrzej, następnie dorzuć posiekaną czekoladę i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści (w międzyczasie pomieszaj łyżką). Polej ciasto polewą i wstaw do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto możesz podawać, a każdy kawałek dodatkowo udekorować bezikiem.