Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto serowo-makowe z jabłkami to oryginalna propozycja na świąteczny stół. Połączenie kontrastujących ze sobą smaków zachwyci cię tak bardzo, że na pewno chętnie wykorzystasz ten przepis także przy każdej innej okazji.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3761
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3761
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto (masło – pokrojone na małe kawałki) włóż do dużej miski i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Wyłóż schłodzonym ciastem dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
Przygotuj masę makową i serową. Namocz mak w gorącym mleku (przez około 15 minut).Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Połącz ją z miękkim masłem. Podziel na pół. Do jednej części dodaj odcedzony mak. Drugą zmiksuj z mąką ziemniaczaną i skórką otartą z cytryny. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Połowę delikatnie wymieszaj łyżką z masą makową, a drugą połowę – z masą serową. Wyłóż obie masy warstwami na podpieczony kruchy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 50-60 minut. Pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
W międzyczasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż kilka minut na patelni z dodatkiem cukru, cynamonu i soku z cytryny. Żelatynę rozpuść w podgrzanym soku jabłkowym. Wymieszaj dokładnie z przestudzonymi jabłkami i wyłóż na upieczone ciasto serowo-makowe. Wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.