Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto serowo-makowe z jabłkami to oryginalna propozycja na świąteczny stół. Połączenie kontrastujących ze sobą smaków zachwyci cię tak bardzo, że na pewno chętnie wykorzystasz ten przepis także przy każdej innej okazji.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 251
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2175
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 491
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 251
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2175
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 491
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto (masło – pokrojone na małe kawałki) włóż do dużej miski i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Wyłóż schłodzonym ciastem dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
Przygotuj masę makową i serową. Namocz mak w gorącym mleku (przez około 15 minut).Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Połącz ją z miękkim masłem. Podziel na pół. Do jednej części dodaj odcedzony mak. Drugą zmiksuj z mąką ziemniaczaną i skórką otartą z cytryny. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Połowę delikatnie wymieszaj łyżką z masą makową, a drugą połowę – z masą serową. Wyłóż obie masy warstwami na podpieczony kruchy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 50-60 minut. Pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
W międzyczasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż kilka minut na patelni z dodatkiem cukru, cynamonu i soku z cytryny. Żelatynę rozpuść w podgrzanym soku jabłkowym. Wymieszaj dokładnie z przestudzonymi jabłkami i wyłóż na upieczone ciasto serowo-makowe. Wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.