Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pracochłonne, ale opłaca się bo jest wysokie i pyszne. Ciasto kruche i biszkoptowe, przełożone serem gotowanym.Ciasto oblane galaretka.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 943
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1589
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1833
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9115
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 943
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1589
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1833
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9115
Składniki
ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niższych obrotach.Rozsmarować na blaszkę 30x40 z papierem do pieczenia.
pierożki-Masło, żółtka i cukier zmiksować. Przesiać mąkę i zagnieść. Zrobić gruby wałek i podzielić na 5 części.Z każdej część zrobić cieńszy wałek i pokroić na 10 kawałeczków. Z nich zrobić kulki,każdą rozpłaszczyć w dłoni. Nałożyć po parę owoców żurawiny i skleić jak pieroga.
Pierożki ułożyć i lekko wcisnąć w ciasto.
Piec ok.40 min. w 175 *.Ciasto ostudzić.
masa serowa-Masło roztopić w garnku. Ser zmiksować z jajkami i cukrem, dodać do masła. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając.Budynie rozmieszać z mlekiem i wlać do sera. Mieszać parę minut aż zacznie pyrkać,do zgęstnienia.Masę gorącą wyłożyć na placek.Schłodzić.
rolada-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubić.Przesiewać maki z proszkiem i delikatnie mieszać.Przelać do blaszki z piekarnika 27x38. Piec ok.25 min. w 175*. Po upieczeniu wyłożyć na ręcznik, zdjąć papier i zwinąć z ręcznikiem.Ostudzić.
krem do rolady-Śmietankę przelać do garnka, wstawić na parę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.Ostudzić i schłodzić. Czekoladową śmietankę ubić ze śnieżką potem jogurtem i serkiem. Odwinąć biszkopt i posmarować kremem.Ponownie zwinąć i schłodzić. Roladę pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na ciasto.Ciasto będzie wysokie to trzeba wziąć wysoką blaszkę, albo wyżej boki zabezpieczyć. Ciasto jeszcze schłodzić i kroić dopiero jak mocno stężeje.