Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne kruche ciasto, śliwki i budyniowa pianka. Taki pyszny klasyk :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15028
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4786
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45010
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 678
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 787
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15028
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4786
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45010
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 678
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 787
Składniki
Z podanej porcji mąki ujmuję 2 łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam na 15 minut do lodówki, a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekam 20 minut.
W tym czasie usuwam pestki ze śliwek i kroję śliwki w kostkę. Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję powoli partiami cukier. Za każdym razem ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję budyń i jeszcze krótko miksuję. Piana musi być ubita jak na bezę, żeby nie opadła. 2 garście ciasta, które odłożyłam, mieszam delikatnie palcami z 2 łyżkami mąki i tworzę kruszonkę.
Podpieczone ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję kaszą manną. Na to wykładam śliwki, a na śliwki ubitą pianę. Całość posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika na około 35 minut, aż piana zrobi się złota. Ciasto śliwkowe z budyniową pianką gotowe. Smacznego :)