Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką to obowiązkowa pozycja we wrześniowym menu. To najlepszy w roku moment, by jeść słodkie, dojrzałe śliwki.
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 948
Polecam.
Odsłon: 679
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 57
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 948
Polecam.
Odsłon: 679
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 57
Składniki
Rozkrusz drożdże do miski, zasyp łyżką cukru, zalej mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie (tak, by nie powstały grudki). Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Przesiej resztę mąki przez sitko. Wymieszaj ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu utrzyj jajka i żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połącz masę jajeczną z mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrób mikserem na gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając płynne masło. Uformuj z tak przygotowanego ciasta kulę, włóż ją do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Ciasto powinn0 podwoić swoją objętość.
Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na mniejsze kawałki). Połącz je, rozcierając palcami. Nie zagniataj. Gdy zaczną się tworzyć niewielkie grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Umyj śliwki i przekrój każdą na pół, usuwając z niej pestkę.
Natłuść formę o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadź na jej dnie wyrośnięte ciasto. Wyłóż na ciasto połówki śliwek i przysyp równomiernie schłodzoną kruszonką. Tak przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem na 30 minut.
Wstaw wyrośnięte ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).