Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką to obowiązkowa pozycja we wrześniowym menu. To najlepszy w roku moment, by jeść słodkie, dojrzałe śliwki.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 176
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16173
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 79
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 194
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 709
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 176
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16173
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 79
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 194
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 709
Składniki
Rozkrusz drożdże do miski, zasyp łyżką cukru, zalej mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie (tak, by nie powstały grudki). Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Przesiej resztę mąki przez sitko. Wymieszaj ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu utrzyj jajka i żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połącz masę jajeczną z mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrób mikserem na gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając płynne masło. Uformuj z tak przygotowanego ciasta kulę, włóż ją do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Ciasto powinn0 podwoić swoją objętość.
Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na mniejsze kawałki). Połącz je, rozcierając palcami. Nie zagniataj. Gdy zaczną się tworzyć niewielkie grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Umyj śliwki i przekrój każdą na pół, usuwając z niej pestkę.
Natłuść formę o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadź na jej dnie wyrośnięte ciasto. Wyłóż na ciasto połówki śliwek i przysyp równomiernie schłodzoną kruszonką. Tak przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem na 30 minut.
Wstaw wyrośnięte ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).