Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez jajek, szczególnie polecane osobom z alergią lub nietolerancją jajek. Ciasto jest wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu i soczystymi śliwkami w środku. Proste do upieczenia i bardzo smaczne.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1174
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9931
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4547
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 578
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1174
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9931
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4547
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 578
Składniki
Tortownica 20-22 cm średnicy wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek (jeśli mamy duże śliwki kroimy je na ćwiartki). Odstawiamy na bok.
Do misy miksera przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy olej i mleko. Wsypujemy oba cukry. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników. Wlewamy ocet. Krótko mieszamy całość.
Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki cynamonem i kruszonką. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek gotowe!