Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez jajek, szczególnie polecane osobom z alergią lub nietolerancją jajek. Ciasto jest wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu i soczystymi śliwkami w środku. Proste do upieczenia i bardzo smaczne.
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 548
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 548
Składniki
Tortownica 20-22 cm średnicy wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek (jeśli mamy duże śliwki kroimy je na ćwiartki). Odstawiamy na bok.
Do misy miksera przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy olej i mleko. Wsypujemy oba cukry. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników. Wlewamy ocet. Krótko mieszamy całość.
Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki cynamonem i kruszonką. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek gotowe!