Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy pogoda nie dopisuje i dni stają się coraz bardziej pochmurne, warto zadbać o to, by słońce przynajmniej zagościło na naszych talerzach. W tym wypadku pomoże nam ciasto słoneczne, na widok którego każdy się rozpromieni. To cudowne połączenie cytrusowego sernika, kruchego ciasta oraz delikatnej bezy. Jeśli po jednym kawałku się nie uśmiechniesz, jak najszybciej ukrój sobie drugi.
Blaszka o wymiarach 20x30 cm
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Składniki
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie dodaj masło starte na tarce o dużych oczkach. Na koniec dodaj żółtka i całe jajko. Wyrób ciasto aż do połączenia wszystkich składników.
Ciasto podziel na 2 części - jedną nieco większą i drugą mniejszą. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta wyłóż na dnie blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10-13 minut.
Sparz cytrynę i pomarańcze. Zetrzyj z nich skórkę oraz wyciśnij sok.
Twaróg przełóż do misy miksera. Dodaj pozostałe składniki i miksuj krótko, aż do połączenia się wszystkiego. Przygotowaną masę serową wyłóż delikatnie na wypieczony spód ciasta. Wstaw wszystko do piekarnika na około 45-50 minut.
Następnie ubij bezę. Do miseczki przełóż białka ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Dodawaj ostrożnie po 1 łyżce cukru. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostrożnie wyłóż na nim ubitą pianę z białek. Na wierzchu ułóż pozostałe ciasto kruche - możesz zetrzeć je na tarce, rozwałkować na cienki placek lub skubać tak jak kruszonkę.
Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut. Zmniejsz temperaturę grzania do 150-160 stopni Celsjusza i obserwuj czy góra ciasta się lekko rumieni. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto na 5 minut, a następnie przenieś na blat kuchenny. Do lodówki ciasto możesz włożyć po jego całkowitym wystudzeniu. Wierzch udekoruj cukrem pudrem.