Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto śmietankowe z krówką i słonecznikiem (bez pszenicy) to świetna propozycja do kawki. Polecam przepis ;)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Składniki
Białka oddzielany od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą. Blaszkę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy, łączymy z masą. Masę wykładamy na spód ciasta. Przykrywamy wierzchem. Wierzch biszkoptu smarujemy krówką. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika. Prażymy słonecznik do momentu, aż lekko się zarumieni. Wykładamy na wierzch ciasta. Przechowujemy w lodówce. Smacznego ;)