Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się krótki jak zawsze sezon na rabarbar, należy go wykorzystać, bo ciasta z nim są przepyszne.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2441
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2441
Składniki
Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki ok. 2 cm, przekładamy do miski i oprószamy cukrem. Odstawiamy na bok. Formę okrągłą do ciasta o średnicy 24 lub 26 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
Wbijamy do misy miksera jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy śmietanę i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na niej rabarbar bez soku, który wytworzył się po jego posłodzeniu.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( bez termoobiegu) na 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wykładamy ciasto, studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto śmietankowe z rabarbarem gotowe!