Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się krótki jak zawsze sezon na rabarbar, należy go wykorzystać, bo ciasta z nim są przepyszne.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37029
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1293
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1680
Smaczne danie :)
Odsłon: 777
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1490
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37029
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1293
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1680
Smaczne danie :)
Odsłon: 777
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1490
Składniki
Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki ok. 2 cm, przekładamy do miski i oprószamy cukrem. Odstawiamy na bok. Formę okrągłą do ciasta o średnicy 24 lub 26 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
Wbijamy do misy miksera jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy śmietanę i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na niej rabarbar bez soku, który wytworzył się po jego posłodzeniu.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( bez termoobiegu) na 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wykładamy ciasto, studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto śmietankowe z rabarbarem gotowe!