Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-12-2024
Ciasto Snickers na miodowym cieście
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Masło najlepiej podzielić na mniejsze kawałki. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy je na 3 równe części.
Każdą część ciasta wylepić na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( Ostatnia część ciasta będzie pieczona z warstwą orzechową.
2 pierwsze blaty ciasta pieczemy w temperaturze 170 stopni i pieczemy ok. 10 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Pieczemy góra dół bez termoobiegu.
W tym czasie przygotować orzechy. Na dużą patelnię przełożyć miód, cukier oraz masło. Gdy masło się roztopi dodać orzechy połówki lub drobniejsze kawałki. Całość krótko smażyć ok. 2-3 minuty. Ostawić do przestudzenia.
Na ostatni blat surowego ciasta wyłożonego na blaszkę przekładamy przestudzone orzechy i i równo rozkładamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
Blaty ciasto po wyjęciu z piekarnika są dość kruche, należy delikatnie ściągać je z blachy. Po przestudzeniu twardnieją.
W 150 ml mleka rozmieszać budynie. W garnku zagotowujemy 500 mleka z cukrem. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy rozmieszany budyń i cały czas mieszając gotuje kilka minut, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia przykrywając folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy i dodajemy po łyżce schłodzonego badaniu cały czas miksując. Masa wychodzi dość gęsta ubijanie trwa kilka dobrych minut, aż krem będzie miał odpowiednią konsystencję.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie pierwszy blat ciasta miodowego. Wyłożyć masę kajmakową i przykryć drugim blatem miodowym. Wyłożyć budyń i przykryć ostatnim blatem miodowym. Ciasto schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi i kolejny dzień kiedy ciasto zmięknie od kremów. Smacznego!