Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na ciasteczkach petit beurre. Perfekcyjnym zwieńczeniem tego pysznego ciasta bez pieczenia jest posypka. Wiórki kokosowe, odrobina masła i cukru nadają ciastu wyjątkowego sznytu.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2886
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9410
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2886
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9410
Składniki
Formę 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach, na dnie formy układamy ciasteczka. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Pamiętajmy, że śmietanka musi być mocno schłodzona, inaczej może nam się nie ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy porcjami twaróg i miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie jednolita. Następnie do masy wlewamy całkowicie wystudzone galaretki, krótko mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera (lub ręcznie). Masę wylewamy ostrożnie na ciasteczka i wstawiamy do lodówki.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Smażymy całość na średnim ogniu cały czas mieszając, aż wiórki lekko się zarumienią (2-3 minuty). Odstawiamy masę kokosową do przestygnięcia. Na koniec wiórkami posypujemy zastygniętą masę serową, przykrywamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Delikatne jak ptasie mleczko ciasto śnieżny puch gotowe!