Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Orzeszki ziemne już od dawna leżały kupione, nikt nie chciał ich jeść, stąd pomysł na to ciasto. Może nie jest tak smaczne, jak oryginał, ale moim zdaniem zasługuje na to, aby dać mu szansę. Bardzo szybko zniknęło, więc pewnie wcale nie było takie złe ;)
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 320
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 66
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 64
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 44
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2313
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 320
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 66
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 64
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 44
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2313
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem do białości, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i w dalszym ciągu delikatnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy do wcześniej przygotowanych żółtek. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do tzw. suchego patyczka.
Masa budyniowa: Do 3/4 części mleka dodajemy cukier oraz masło i stawiamy na gazie. W między czasie do reszty mleka dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Wlewamy do garnka z gotującym się mlekiem i przygotowujemy budyń. Wylewamy na jeden blat kakaowy i przykrywamy drugim.
Masa śmietanowa: Śmietanę 36% ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wykładamy na drugi blat kakaowego biszkoptu.
Wierzch ciasta: Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy i dodajemy orzeszki ziemne. Wykładamy na dobrze zastygniętą masę śmietanową. Uważajmy, aby masa krówkowa nie była gorąca! Posypujemy odrobiną orzeszków i wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.