Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znów zbliża się weekend, a tobie brakuje jakie ciasto przygotować, aby umiliło twojej rodzinie tych parę wolnych dni? Koniecznie przetestuj przepis na nasze ulubione ciasto sobotnie. Niewiele z nim roboty, bo większość pracy ogranicza się do odmierzenia i wymieszania wszystkich składników. A efekt? Doskonałe ciasto, "takie jak za dawnych lat". Bije na głowę wszystkie kupne smakołyki.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 295
Królowa grilla :)
Odsłon: 82
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 68
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 76
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 295
Królowa grilla :)
Odsłon: 82
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 68
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 76
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Do dużej misy przełóż pokrojone w kostkę miękkie masło oraz cukier. Utrzyj je przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę.
Do utartego masła zacznij dodawać po jednym jajku, nie przerywając mieszania. Miksuj całość do momentu dokładnego połączenia się składników.
Do masy maślano-jajecznej dodaj przesianą przez sitko mąkę, wanilię, mleko, proszek do pieczenia oraz sól. Całość ponownie zmiksuj, tak aby powstało jednolite i dosyć gęste ciasto.
Masę podziel na pół. Do jednej z części dodaj kakao i ponownie ją zmiksuj, aby uzyskała jednolity kolor.
Przygotuj keksówkę o wymiarach ok. 30x10 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, ewentualnie wysmaruj brzegi masłem i oprósz je mąką lub bułką tartą. Naprzemiennie wylewaj do blaszki po łyżce białej i ciemnej masy. Postępuj tak aż do wykorzystania obu kolorów ciasta. Na samym końcu zrób w cieście kilka delikatnych zygzaków przy pomocy noża lub długiej wykałaczki.
Ciasto sobotnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 70-80 minut. Przed podaniem poczekaj aż ostygnie. Możesz udekorować je cukrem pudrem.