Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Sorrento swoją nazwę wzięło od włoskiego miasteczka, z którego to pochodzi słynny, cytrusowy likier limoncello, którego z pewnością w tym deserze nie brakuje. Poniżej prezentujemy przepis z szybką, domową wersją tego likieru, jeśli jednak masz pod ręką oryginał, możesz go wykorzystać.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22959
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1877
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4858
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22959
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1877
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4858
Składniki
Przygotuj Limoncello minimum 24 godziny przed wykonaniem ciasta. Skórki z limonki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, uważając, by nie zetrzeć białej błonki. Włóż je do słoja lub butelki i zalej alkoholem.
Przygotuj syrop cukrowy, mieszając cukier z wodą, podgrzewając mieszaninę do rozpuszczania. Wlej go do butelki z alkoholem. Całość zakręć i odstaw na minimum 24 godziny.
Skórki odcedź przez gazę. Gotowy likier zlej do butelki.
Przygotuj syrop. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W garnku wymieszaj cukier z wodą. Podgrzewaj mieszaninę do rozpuszczenia. Dodaj sok z cytryny i gotuj całość przez co najmniej 5 minut.
Zdejmij syrop z ognia i dodaj 100 ml przygotowanego wcześniej likieru Limoncello.
Przecedź całość przez gazę, by usunąć skórki cytrynowe.
Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Żółtka przenieś do dużej miski.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Mikserem ręcznym utrzyj żółtka, dodając stopniowo 3 łyżki cukru, aż uzyskasz kremową konsystencję.
Dodaj mascarpone i białą czekoladę, cały czas mieszając do dokładnego połączenia.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je do kremu mascarpone. Wymieszaj całość szpatułką do uzyskania aksamitnego kremu.
Wlej kolejne 100 ml likieru Limoncello i dokładnie go wmieszaj. Wstaw krem do lodówki na co najmniej 30 minut.
W formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym ułóż ciasno warstwę biszkoptów, maczając najpierw każdy z nich w przygotowanym wcześniej syropie. Następnie połóż na biszkoptach 1/3 kremu mascarpone.
Powtórz wcześniejsze kroki, kładąc kolejną warstwę biszkoptów maczanych w syropie i rozkładając pozostały krem. Na wierzchu rozsyp tartą skórkę cytrynową.
Ciasto Sorrento wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny do połączenia smaków.