Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo zastanawiałam się nad nazwą dla tego ciasta, trochę przypomina wydmy, trochę oczy sowy, ale najważniejsze to jest to że super smakuje.
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 276
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 937
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 249
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 163
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 695
Polecam.
Odsłon: 255
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 276
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 937
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 249
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 163
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 695
Polecam.
Odsłon: 255
Składniki
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło. Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, na karmel, wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową. Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon. Nasze rulony układamy obok siebie na masie kokosowej. Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.
Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny. Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny. Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.