Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto sparatak to kakaowo-miodowe blaty przełożone pysznym kremem maślano-śmietanowym. Jest lekkie i pełne smaku. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale gwarantujemy, że efekt jest wart zachodu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16855
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23912
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16855
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23912
Składniki
Mąkę wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.
W kąpieli wodnej rozpuść masło. Następnie, cały czas mieszając rózgą, dodaj do niego cukier oraz miód. Gdy składniki się rozpuszczą, dodawaj po 1 jajku. Na sam koniec wsyp łyżeczkę sody (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu), po 2 minutach wyłącz palnik.
Mokre składniki przelej do suchych i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy masa stanie się zbita i nie będzie przyklejać się do rąk, podziel ją na 6 równych części.
Każdy z kawałków rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, na okrąg o średnicy 24 cm.
Wszystkie blaty ponakłuwaj i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 8 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Przygotuj krem. Do garnka o grubym dnie wbij jajka, dodaj cukier i pastę waniliową. Całość miksuj na średnich obrotach. Gdy cukier przestanie chrzęścić wsyp mąkę i miksuj jeszcze przez minutę.
Dodaj śmietanę i wymieszaj razem z masą jajeczną za pomocą sylikonowej szpatułki. Postaw na małym ogniu, cały czas mieszając, poczekaj, aż krem się zagotuje. Następni zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę. Gdy będzie mieć jasny kolor, wlej przestudzoną masę jajeczno-śmietanową. Ubijaj przez kilka minut do całkowitego połączenia się składników.
Gotową masę wykładaj na upieczone blaty. Układaj na przemiennie. Resztkę kremu rozsmaruj po bokach i na wierzchu ciasta.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę oraz olej kokosowy. Gotowa polewa powinna być gładka i lśniąca. Polej nią wierzch ciasta.
Pistacje obierz ze skorupki, pokrusz za pomocą blendera lub posiekaj nożem. Obsyp nimi boki ciasta.