Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam gorąco ciasto rozpływa się w ustach, jest efektowne i bardzo pyszne.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Do garnka dajemy masło,cukier i miód rozpuszczamy wszystko na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru.Ściągamy z ognia, dodajemy jajka i sodę- wszystko mieszamy-masa zwiększy objętość i się spieni. Studzimy około 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i dodajemy masę. Zagniatamy ciasto. Ma ono być lekko klejące. Ciasto dzielimy na na 6 kawałków
i formujemy z każdego prostokąt około 20x30 cm-polecam wyciąć sobie np z tekturki szablon, bo ważne by wszystkie spody były takie same. Piec przez 6-7 minut w temperaturze 180 ° C.
KREM 500ml mleka dajemy do garnka i włączamy gaz. W osobnej misce mieszamy 250ml mleka, 3 żółtka, cukier,budyń waniliowy (proszek) i mąkę. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Polecam mieszać trzepaczką, wtedy nie powstają żadne grudki.
Powstały budyń studzimy. Masło w temp pokojowej miksujemy na puch i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Kremem przekładamy cienko blaty. ***u mnie widać 5 blatów, ponieważ jeden mi upadł i się połamał :( Ale ma być ich 6.
Polewa Wszystkie składniki polewy dajemy do miski-najlepiej metalowej i kładziemy ją nad garnkiem z gorącą wodą. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia i połączenia.
Polewę odkładamy na 5 minut i polewamy nią ciasto.
Ciasto wstawiamy na noc do lodówki, musi poleżeć kilkanaście godzin by wszystko namiękło. Ciasto po tym czasie rozpływa się w ustach.