Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. W smaku niby sernik a tak naprawdę nie zawiera w ogóle sera! Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub greckiego albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest smaczne, szybkie, tanie i łatwe do przygotowania. Polecam!
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 141
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 10
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 141
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 10
Składniki
Z masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia i żółtek zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część zawijamy w woreczek lub folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika, drugą część wyklejamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 st. aż się lekko zarumieni.
w wysokiej misce mieszamy jogurt z cukrem, następnie dodajemy budynie i mieszamy jeszcze raz aby nie było grudek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka mieszamy delikatnie z masą jogurtową. Podpieczone i wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę jogurtową. Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Upieczone najlepiej pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego