Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. W smaku niby sernik a tak naprawdę nie zawiera w ogóle sera! Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub greckiego albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest smaczne, szybkie, tanie i łatwe do przygotowania. Polecam!
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2111
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 368
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 793
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17259
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2111
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 368
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 793
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17259
Składniki
Z masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia i żółtek zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część zawijamy w woreczek lub folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika, drugą część wyklejamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 st. aż się lekko zarumieni.
w wysokiej misce mieszamy jogurt z cukrem, następnie dodajemy budynie i mieszamy jeszcze raz aby nie było grudek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka mieszamy delikatnie z masą jogurtową. Podpieczone i wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę jogurtową. Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Upieczone najlepiej pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego