Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-09-2023
Wyjątkowo pyszne i smakiem przypominające sernik ciasto styropian z kokosem i ananasem. Ten sernik bez sera jest łatwy w przygotowaniu i potrafi zachwycić smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków.
Mikser ręczny, blaszka 25x36 cm
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Ze składników na ciasto zagnieć typowe ciasto kruche. Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i całość wymieszaj łyżką, następnie wrzuć posiekane na mniejsze kawałki masło i posiekaj nożem z resztą składników. Na końcu wrzuć żółtka i zagnieć szybko ciasto. Zagniecione ciasto podziel na dwie części mniejszą i większą, zawiń w folię spożywczą i wrzuć do zamrażalnika na 1 godz. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce większą część ciasta i uklep palcami. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż będzie sztywna i lśniąca piana. Przy pomocy łyżki dodaj pozostałe składniki, czyli śmietanę i budyń w proszku, krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Na końcu wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie łopatką silikonową. Tak przygotowaną masę serową wylej na blaszkę do pieczenia wylepioną ciastem. Na wierzchu masy serowej ułóż kawałki ananasa. Wyjmij z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami na wierzchu ciasta. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180℃, funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Piecz 50 min. po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw ciasto do przestygnięcia. Gdy ciasto przestygnie wstaw je najlepiej na całą noc do lodówki. Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem i podawaj najlepiej z ulubioną kawą :-) Smacznego!!!