Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Sułtana to prawdziwie królewski deser, którego nazwa nie jest przypadkowa. Bogaty w smaku i pełen aromatycznej chałwy. Delikatny biszkopt przełożony aksamitnym kremem z nutą wanilii i kakaowo-waniliowej chałwy sprawia, że każdy kawałek smakuje wyjątkowo dostojnie.
Tortownica 24 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5575
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1054
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5149
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1496
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5575
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1054
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5149
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1496
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Mąkę przesiej razem z kakao. Dodawaj stopniowo do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszaj szpatułką, aby nie zniszczyć puszystości ciasta.
Przełóż masę do tortownicy z papierem do pieczenia na spodzie (średnica ok. 24 cm) i wyrównaj powierzchnię. Piecz około 35–40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt w lekko uchylonym piekarniku przez 10 minut, następnie wyjmij i ostudź.
Budyń ugotuj na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj zimny budyń, ucierając na gładką konsystencję. Na końcu wmieszaj pokruszoną chałwę i zmiksuj.
Biszkopt przekrój ostrym nożem na trzy części. Skrop je likierem (opcjonalnie). Każdy blat przełóż przygotowanym kremem.
W rondelku lub kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, mieszając do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Ostudzone ciasto sułtana polej przygotowaną polewą czekoladową.