Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy zjadłam pierwszy kęs tego placka pomyślałam - to jest prawdziwy smak Świąt Bożego Narodzenia. Potem wydębiłam przepis od koleżanki Jowitki ( dzięki kobieto!) , a dziś - w nieco zmodyfikowanej wersji- przedstawiam go Wam. Mimo bezkarnie goniących po całym placku dzikich, choć całkiem nie pustych kalorii - gorąco polecam.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 961
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2852
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1707
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14641
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 961
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2852
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1707
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14641
Składniki
Dzień przed pieczeniem: - zagnieść szybko składniki ciasta , podzielić je na 3 równe sobie części, do jednej z nich wmieszać kakao. 3 części ciasta - każdą osobno- .pozostawić w lodówce, - śliwki zalać wodą wymieszana z sokiem z 1 cytryny,
Dzień pieczenia: - Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać bakalie, skórki, cynamon i wymieszać. - Na natłuszczona dużą blachę zetrzeć na dużych otworach tarki ciasto jasne, potem ciasto kakaowe, na to wyłożyć śliwki z bakaliami. Ubić piane z białek pod koniec dodając cukier . Piane wyłożyć na wierzch ciasta i na nią zetrzeć drugie jasno ciasto. Piec w tem 160-170 st. ok 50 min. - Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu stale mieszając i wystudzić., Polać nią wystudzone ciasto, wierzch posypać kokosowym śnieżkiem. Smacznego i Wesołych Świąt - .