Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To właśnie na Sycylii znajdziemy bogactwo cytrusów, między innymi czerwonych pomarańczy. Początkowo od tamtejszych pomarańczy, czy tam wykorzystanej w tym cieście odmiany Moro oczekiwałam tylko koloru. Wielkie było moje zdziwienie gdy po skosztowaniu, powąchaniu odkryłam tan na prawdę zupełnie nowy owoc. Słodszy, bardziej aromatyczny. Z wypływającym krwistoczerwonym sokiem. Dlatego też pianka z bitej śmietany uzyskała finalnie nieco inny kolor niż ten tradycyjny pomarańczowy z gotowego proszku. Wierzcie mi lub nie, ale póki na rynku nie ma galaretki z czerwonej pomarańczy to idealnie komponuje się tu wersja żurawinowa. Tak jest i już. Mak lubię sam w sobie, ale w połączeniu z tym ciastem nadaje mu on swój charakterek i na ten moment nie wyobrażam sobie lepszej wersji – białej czy kakaowej, czy orzechowej lub kokosowej… Jeżeli dopadniecie czerwone pomarańcze – koniecznie wypróbujcie przepis :)
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 683
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 683
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier(połowę), ubijając na sztywno. Żółtka ucieramy na kogiel mogiel z cukrem i dolewamy stopniowo oleju, dodajemy do białek. Mąki przesiewamy i mieszamy z makiem – dodajemy do jajek. Pieczemy an blaszce o wymiarach kartki a4 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut. Po upieczeniu studzimy i zdejmujemy papier.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę – studzimy, ale nie doprowadzamy do stężenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy, cienkim strumieniem, wolno miksując wlewamy galaretkę i dodajemy cząstki pomarańczy – obieramy ją razem ze skórką i dzielimy na kawałeczki. Masę wylewamy na biszkopt. Następnie na wierzchu układamy ciastka z galaretką – nasączone rumem i herbatą. Czekamy aż pianka zastygnie.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku – studzimy. Tężejącą wylewamy na wierzch ciasta. Gotowe chłodzimy w lodówce.