Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto sypane z gruszkami to wyjątkowo prosty i efektowny deser, który nie wymaga wyrabiania ciasta. Wystarczy wymieszać suche składniki, przełożyć je startymi gruszkami i zapiec pod warstwą roztopionego masła. Efekt to miękkie, wilgotne wnętrze pełne owocowego aromatu i delikatnie chrupiący wierzch.
Tortownica ok. 26 cm
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19394
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13112
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1759
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232230
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19394
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13112
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1759
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232230
Składniki
W misce wymieszaj mąkę pszenną, kaszę mannę, cukier puder i proszek do pieczenia. Podziel tę mieszankę na 2 równe części.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Włóż do garnka, posyp cukrem i cynamonem. Skrop sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Kiedy owoce lekko zmiękną i będzie pojawiać się sok, wsyp mąkę ziemniaczaną. Podgrzewaj jeszcze chwilę i wyłącz ogień.
Tortownicę (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie wysyp pierwszą część suchych składników i wyrównaj. Na to wyłóż połowę masy gruszkowej. Wysyp kolejną część suchych składników i wyrównaj.
Masło zetrzyj na wierzch i ułóż równomiernie na całym cieście. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50-55 minut aż wierzch się zarumieni, a masło wsiąknie w ciasto.
Po ostudzeniu pokrój ciasto sypane z gruszkami i podawaj posypane cukrem pudrem.