Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Szabla Teściowej to kakaowy miodownik przełożony czekoladowym kremem i oblany czekoladową polewą. W sam raz dla miłośników czekoladowej słodyczy!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5606
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1096
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12192
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5606
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1096
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12192
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Składniki
Podgrzej w rondelku (na wolnym ogniu) śmietanę kremówkę. Gdy zacznie się gotować, dodaj do niej pokruszoną gorzką czekoladę. Wyłącz palnik i mieszaj zawartość rondelka, aż czekolada się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Przełóż na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Na wolnym ogniu roztop w rondelku masło z miodem i cukrem. Wymieszaj do połączenia składników. Przestudź.
Przesiej do miski mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do miski przestudzoną zawartość rondelka i jajka. Zagnieć składniki (ręcznie lub mikserem) na jednolite ciasto.
Przygotowane ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na 8 równych porcji i rozwałkuj na jednakowe prostokąty. Wypiecz je (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) partiami w nagrzanym do 180°C piekarniku. Każdą partię piecz przez 15 minut. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
Ubij mikserem schłodzony krem na puszystą masę. Przełóż nią blaty ciasta.
Roztop w rondelku masło i pokruszone czekolady – gorzką i mleczną. Podgrzewaj, aż czekolada roztopi się w maśle. Wymieszaj. Przestudź.
Rozprowadź przestudzoną, tężejącą polewę na powierzchni ciasta. Posyp drobno posiekanymi orzechami. Przełóż ciasto na kilka godzin do lodówki. Jeśli chcesz, przed podaniem udekoruj kleksem bitej śmietany.