Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szewc to pyszny deser owocowy z wyraźną nutą ananasa. Kremowy i delikatny krem na bazie żółtek oraz spód z biszkoptów nawiązują do tiramisu. To ciasto jest jednak o wiele bardziej orzeźwiające i lekko kwaskowate.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 145
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3829
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 312
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 145
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3829
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 312
Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 30 wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie wyłóż warstwę biszkoptów, docinając je w razie potrzeby.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij na sztywno przez ok. 1,5 minuty. Dodawaj partiami serek mascarpone, cały czas miksując. Po wymieszaniu tych dwóch składników, wstaw miskę do lodówki. W osobnej misce ubij żółtka średnią prędkością miksera przez pół godziny. W międzyczasie w garnuszku podgrzej wodę z cukrem. Mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszanki, aż syrop zacznie delikatnie bulgotać. Wlej gorącą mieszankę bardzo cienkim strumieniem do ciągle miksowanych żółtek. Mieszaj do ochłodzenia kremu. Następnie dodawaj po łyżce ubitej śmietany z mascarpone i miksuj delikatnie do połączenia. Gotowy krem wstaw do lodówki.
Przygotuj sos ananasowy. Ananasa obierz i pokrój w plasterki, a następnie w kostkę. Przełóż owoc do garnka i zasyp go cukrem. Gotuj przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Zawartość garnka przenieś do blendera i zmiksuj, ale niezbyt dokładnie. Niech pozostanie trochę kawałków ananasa. Otrzymaną mieszankę przecedź przez sitko. Zostaw zarówno sok, jak i kawałki ananasa. Oba te składniki schłodź w lodówce przed użyciem.
Złóż ciasto. Wyłożone w formie biszkopty nasącz dobrze sokiem ananasowym. Następnie rozłóż ok. 1/2 przygotowanego kremu. Na kremie rozłóż kawałki schłodzonego ananasa. Następnie nałóż drugą warstwę biszkoptów i także dobrze je nasącz sokiem. Rozłóż pozostały krem. Ciasto szewc włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj posypane kakao i płatkami czekoladowymi, a także udekorowane dobrze odsączonymi plasterkami ananasa.